Wij kopen al meer dan 20 jaar huizen aan voor expats in Amsterdam en omstreken. Toch weten ook steeds meer Nederlandse klanten ons te vinden. Speciaal voor hen heb ik dit stukje in het Nederlands geschreven: 5 onmisbare tips voor iedereen die in de Amsterdamse regio een huis wil kopen.

Tip 1: Begin met sparen voordat je denkt aan een huis kopen

Voordat je een woning gaat kopen, is het belangrijk om een goed financieel plan te hebben. Voor de aankoop van een huis heb je al snel 2-6% van de koopsom nodig voor kosten koper (zoals notaris- en makelaarskosten). Dit is nog exclusief mogelijke overbiedingen en het eventuele verschil tussen de koopprijs en de taxatiewaarde van de woning. Ben je jonger dan 35 jaar en koop je een huis onder €510.000? Dan kom je in aanmerking voor een eenmalige vrijstelling van de overdrachtsbelasting. In andere gevallen moet je rekening houden met een kostenpost van 4-6% van de aankoopprijs.

Tip 2: Raadpleeg een hypotheekadviseur voordat je begint met zoeken

De huizenmarkt in Amsterdam is erg snel. Daarom is het cruciaal om te weten wat je kunt lenen, zodat je snel kunt handelen wanneer je jouw droomhuis vindt. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen. Zorg ervoor dat je eerlijk bent over je financiële situatie, inclusief eventuele spaargelden of leningen, zodat je weet wat jouw mogelijkheden zijn.

Tip 3: Kies voor een lokale en gediplomeerde aankoopmakelaar in Amsterdam

In Amsterdam kom je regelmatig uitdagingen tegen zoals erfpacht, Vereniging van Eigenaren (VvE), funderingsproblemen en regelgeving rondom verbouwingen. Daarom is het belangrijk om een ervaren en gecertificeerde aankoopmakelaar in de arm te nemen die de markt door en door kent. Het beroep “makelaar” is niet beschermd, dus kies bewust voor iemand met kennis van de Amsterdamse huizenmarkt. Een professionele makelaar zorgt voor begeleiding bij de bezichtigingen, onderhandelingen, en kan doorslaggevend zijn bij het sluiten van een deal.

Tip 4: Laat je niet ontmoedigen door teleurstellingen

Het kan gebeuren dat je meerdere biedingen verliest. De verschillen tussen de vraagprijs en de uiteindelijke koopprijs kunnen soms enorm zijn, en er zijn altijd mensen die meer kunnen bieden. Zorg ervoor dat je een realistisch beeld hebt van wat je kunt uitgeven en dat je weet wat de marktwaarde is van een woning. Een goede aankoopmakelaar helpt je bij het maken van strategische biedingen en voorkomt dat je onnodige fouten maakt.

Tip 5: Betaal nooit vooraf aan een makelaar in Amsterdam

In Amsterdam is het niet gebruikelijk om vooraf een makelaar te betalen. Alle betalingen, inclusief de courtage voor de aankoopmakelaar, worden veilig en transparant geregeld via de notaris. De notaris is een onafhankelijke partij die zorgt dat alle financiële transacties bij de aankoop van een woning correct verlopen. Dit geeft jou als koper de zekerheid dat alles volgens de regels gebeurt en er geen onnodige risico’s zijn. Betaal daarom nooit vooraf aan een makelaar of andere betrokken partijen; dit is simpelweg niet de standaard werkwijze in de Amsterdamse huizenmarkt.

Met deze tips ben je beter voorbereid op de huizenjacht in Amsterdam. Succes met het vinden van jouw droomhuis!

Ik ben Barry Burgemeester, 23 jaar gediplomeerd makelaar. Mijn missie is om huizenkopers goed te informeren en succesvol een huis te laten kopen.